Päivitetty ja entistä parempi Suunnittelijan käsikirja vapaasti kaikkien käytettäväksi

10/11/2021

Jarmo Pekkarinen

Puurakentamisesta on Suomessa puhuttu paljon ja pitkään. Toimiala ei ole päässyt useista yrityksistä huolimatta oikein kehittymään. Paljon ihmetystä on aiheuttanut se, että miksi eteenpäin ei päästä? Yksi keskeinen syy tähän on ollut toimialan kehittämättömyys ja prototuotanto. Jos puurakentamista ja puurakentamisen teollistumista vertaa muihin teollisuuden aloihin, niin alalla oltiin – ja ollaan osittain edelleenkin – valovuosia perässä teollisesta tehokkaasta toiminnasta.

Jos autot rakennettaisiin vastaavalla tavalla, miten rakentaminen pitkälti toimi vielä 10 vuotta sitten, niin prosessi menisi suurin piirtein näin: 1. Otetaan yhteyttä autoarkkitehtiin ja suunnittelutetaan meille yksilöllinen auto, 2. Pyydetään tarjoukset meidän yksilöllisestä autosta 3. Valitaan auton toimittaja saatujen tarjousten perusteella 4. Toimittajan autoinsinööri suunnittelee osat autoomme (hyödyntäen toki osittain myös vakio-osia) 3. Toimittaja tilaa osat ja rakentaa osan osista itse ja ”kasaa” auton 4. auto toimitetaan meille myöhässä ja siinä näkyy vahvasti ”käsityön leima” 5. Käytössä auto osoittautuu erittäin epäluotettavaksi ja kalliiksi ylläpitää. Myös hankintahinta on ollut moninkertainen vrt nykyiset teollisesti valmistetut autot, jotka toimivat erittäin luotettavasti ja pitkällä huoltovälillä.

LapWall lähti heti toimintansa alussa liikkeelle siitä ajatuksesta, että toimialan valtava potentiaali tullaan hyödyntämään puuelementtirakentamisessa. Keskeistä meillä oli saada toiminta tehokkaaksi ja korkealaatuiseksi teolliseksi toiminnaksi. Tämä edellytti vakiotuotevalikoimaa sekä vakioituja suunnitteluratkaisuja, 3D CAD / CAM suunnittelujärjestelmää sekä tuotantoautomaatioita.

suunnitelijan kasikirja

Kun olimme muutaman vuoden kehittäneet sisäiseen käyttöömme Suunnittelijan käsikirjaa, syntyi meille ajatus siitä, että tämä tieto pitää saada koko toimialan käyttöön, tämä mahdollistaisi toimialan nopeamman kehittymisen ja puuelementtirakentamisen kasvun. Julkaisimme ensimmäinen version Suunnittelijan käsikirjasta vuonna 2017 ja tämän jälkeen uusia painoksia on tullut lähes vuosittain. Nyt käsikirja onkin levinnyt laajasti koko toimialan käyttöön mm. alan oppilaitoksiin sekä suunnittelutoimistoihin. Käsikirja on myös helposti kaikkien saatavilla verkkoversiona nettisivujemme kautta. Detaljiikkamme ja rakenneratkaisumme pystyy lataamaan kuka tahansa suunnitelmiinsa ProdLib -palvelun kautta.

Suunniteltu vakiotuotteisto – ja detaljit mahdollistavat tehokkaan ja laadukkaan puuelementtirakentamisen. Vakioidun tuotteistomme tueksi Suunnittelijat tarvitsevat kattavan ohjeistuksen ja tarkan detaljiikan käyttöönsä. Laaja tuotevalikoimamme detaljeineen kattaa elementoidun puurakentamisen aina asuntorakentamisesta teollisuusrakennuksiin saakka, sisältäen erittäin vaativiakin kohteita. Tuotteemme ja detaljiikkamme onkin luotu tämän yhteistyön kantavaksi keskiöksi.

LapWall on toimintansa alusta lähtien – vuodesta 2011 – ollut standardoimassa ja yksinkertaistamassa puurakentamisen suunnitteluprosessia, tehden siitä mahdollisimman helppoa ja läpinäkyvää. Tässä on keskeinen syy siihen, että olemme luoneet Suunnittelijan käsikirjan, joka on julkinen ja vapaasti kaikkien suunnittelijoiden käytettävänä.

Löydät tuoreimman Suunnittelijan käsikirjan Dokumenteistamme – voit lukea sitä online tai ladata PDF:nä. Jos haluatte painetun version, lähetä sähköpostia osoitteeseen

Jarmo Pekkarinen
Toimitusjohtaja
LapWall Oy

AJANKOHTAISTA

18/05/2022

18.5.2022 09:00:00 EEST | LapWall Oyj | Neljännesvuosittain annettavat tiedot Liiketoiminta kehittyi vahvasti alkuvuoden...

01/04/2022

LAPWALL OYJ | Yhtiötiedote 1.4.2022 kello 10:00 EI JULKISTETTAVAKSI TAI...

23/03/2022

Lehdistötiedote 23.3.2022 EI JULKISTETTAVAKSI TAI LEVITETTÄVÄKSI, KOKONAAN TAI OSITTAIN, SUORAAN...

18/03/2022

Lehdistötiedote 18.3.2022 kello 8.30 EI JULKISTETTAVAKSI TAI LEVITETTÄVÄKSI, KOKONAAN TAI...

10/03/2022

Erilaiset sääsuojarakenteet ovat tuttu näky rakennustyömailla. – Koko prosessi kannattaa...

Videokirjastomme

Ota kumppaniksi elementtirakentamisen edelläkävijä

LEKO® elementointijärjestelmä

Kattava vakioitujen tuotteiden valikoima tarjoaa mahdollisuuden elementoida rakennus kokonaisuutena. Mitä laajempi toimitus, sen nopeammin valmista paikan päällä!

LEKO® seinäelementit

Valikoimastamme kustannustehokkaat ratkaisut yksi- ja monikerrosrakentamiseen, sekä hybridirakentamiseen. Lopullinen seinäelementti suunnittelu aina asiakkaan tarpeiden mukaan.

LEKO® kattoelementit

Kattoelementeillä rakennus saadaan säältä suojaan hetkessä, eikä rakennusaikaista erillistä suojausta tarvita. Kattoelementti on tehokas ratkaisu aina asuinrakennuksista suuren kokoluokan teollisuusrakennuksiin asti.

Toteutamme vuosittain yli 400 projektia