[:fi]
Suomalaisissa rakennushankkeissa pyritään liian usein keksimään pyörä aina uudelleen. Rakennushankkeiden suunnittelu aloitetaan puhtaalta pöydältä, sen sijaan että hyödynnettäisiin hyvän konseptoinnin mahdollisuuksia.
Suunnitteluvaihe on usein aikaa vievä ja vaivalloinen prosessi. Ensimmäisten arkkitehdin tekemien luonnosten jälkeen rakennuttaja kääntyy rakennusliikkeen puoleen ja tarjouksen saatuaan laskeskelee kannattavuutta. Tässä vaiheessa rakennuttaja kuitenkin lähes poikkeuksetta huomaa, että luonnoksiin on tehtävä muutoksia. Muokkaus- ja muutoskierrokset arkkitehdin kanssa syövät budjettia ja haukkaavat paljon aikaa. Eikä se tähän lopu. Vielä ovat edessä rakennesuunnittelijan sekä LVI- ja sähkösuunnittelijan työpanokset. Arkkitehti ja rakennesuunnittelija tekevät kohdekohtaisia suunnitelmia, jotka ovat usein prototyyppejä, mikä kostautuu pitkinä läpimenovaiheina ja lopputuloksen laatuongelmina. Oman hankaluutensa suunnitteluvaiheeseen tuo se, että kun rakennesuunnittelu tehdään ennen kuin rakennuksen toteutustapa on selvillä, voidaan esimerkiksi LVI-ratkaisua joutua muuttamaan vielä rakennusvaiheessakin. Rahaa ja aikaa palaa jälleen jatkuviin muutoksiin.
Suunnitteluvaihe on merkittävä kokonaiskustannusten kannalta, sillä sen kuluessa lyödään lukkoon 80 prosenttia rakentamisen kustannuksista. Tätä tehotonta, kallista ja pitkää suunnitteluvaihetta sivusta seuraavalle herää kysymys, tarvitaanko koko raskasta suunnitteluvaihetta? Vastaus saattaa yllättää, mutta rakentaminen ilman turhauttavaa ja kallista suunnitteluvaihettakin onnistuu, jos uskaltaa ajatella asiat toisin. LapWallilla on tehty juuri niin.
Vakioitu teollinen puuelementtirakentaminen tuo kaivatun ratkaisun niin prototyyppisuunnittelun venyvään suunnitteluprosessiin, paukkuviin budjetteihin kuin sen mukanaan tuomiin laatuongelmiinkin.
Vakioitu toimintamalli perustuu pitkälle vietyyn tuoteosien ja rakennesuunnitteluratkaisujen sekä arkkitehtonisten ratkaisujen vakiointiin. Tässä mallissa rakennuttaja saa arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan luomat, loppuun asti harkitut toimivat ja tila- ja muut ratkaisut. Näitä voivat olla muun muassa asuntojen ja muiden tilojen valmiit pohjaratkaisut, harkitut pinta-, materiaali- ja värivalikoimat sekä erilaiset kylpyhuone- ja keittiömoduulivaihtoehdot LVI –ratkaisuineen ja sähkösuunnitelmineen.
Ammattilaisen suunnittelemia ratkaisuja yhdistämällä rakennuttaja voi helposti suunnitella niin rivi-, luhti- kuin kerrostalonkin. Vakioituihin tuoteosiin, moduuleihin ja liittymädetaljeihin perustuva malli merkitsee toimivien ja turvallisten ratkaisujen toistuvaa hyödyntämistä sekä suunnittelussa että toteutuksessa yksilöllisyyttä menettämättä. Kirsikkana kakussa on vielä se, että rakennuttajalla on käytössään myös erittäin helppokäyttöiset LapWallin nettisivuilla toimivat suunnittelutyökalut, joilla rakennuttaja pystyy kasaamaan haluamansa rakennuksen jopa minuutissa, näkemään ruudulta, miltä lopullinen rakennus tulisi näyttämään hintatietoineen sekä halutessaan lähettämään tilauksen vaikka saman tien. Valmis rakennus nousee perustusten päälle jopa kolmessa viikossa. Näppärää vai mitä?
Sujuvan suunnitteluvaiheen ja huolellisesti harkittujen ratkaisujen ansiosta kohteen rakentaminen pääsee käyntiin rivakasti, kustannukset pysyvät kurissa ja lopputulos on laadukas, helposti myytävä tai vuokrattava kohde.
Hermanni Nylander
Tuotekehityspäällikkö, Pyhäntä
[:]