Betonirakenteet pitää kuivata oikeassa lämpötilassa ja kosteuspitoisuudessa
Rakennustarkastusyhdistyksen puheenjohtajaa Pekka Seppälää on viety kuluneen viikon aikana haastattelusta toiseen televisiota myöten. Hänen viestintä on ollut karua kuultavaa: uudisrakennusten, erityisesti rivi- ja kerrostalojen, kosteusongelmat ovat Suomessa merkittävä ongelma. Seppälän mukaan ongelma ei ole osaamisen tai tiedon puutteessa, vaan asenteissa.
Kuinkahan lienee? Tämä kysymys tulee väistämättä mieleen, kun tutustuu uuteen rakennusprosessin kosteudenhallinnan Kuivaketju10-toimintamalliin. Vai mitä mieltä pitäisi olla toimintamallin riskilistan kohdista
- Materiaalit pitää suojata kastumiselta
- Betonirakenteet pitää kuivata oikeassa lämpötilassa ja kosteuspitoisuudessa
- Vedenerityksen tulee olla kauttaaltaan riittävän paksu ja se on varmistettava mittaamalla
Onko todellakin niin, että nämä ovat vain asenneasioita, sillä sen verran perusasioilta ne kuulostavat? Joka tapauksessa uusi kosteudenhallinnan toimintamalli kosteuskoordinaattoreineen ja dokumentointivaateineen on nyt lanseerattu ratkaisuksi uudisrakennusten kosteusongelmiin. Toivottavasti tämä auttaa myös osaltaan palauttamaan uskoa suomalaisen rakentamisen laatuun.
Itse näkisin, että ongelman juurisyitä ovat ennen kaikkea kohdekohtainen suunnittelu ja urakoiden pilkkoutuminen. Kun jokainen rakennus on prototyyppi, jota on rakentamassa suuri määrä toimijoita, ei ole ihme, että välillä tulee väkisinkin sutta ja sekundaa puhumattakaan paukkuvista budjeteista ja venyvistä aikatauluista.
Ei myöskään ole ihme, että tässä tilanteessa moni rakennuttaja tai sijoittaja miettii kaksi kertaa mihin soppaan lusikkansa – siis rahansa – laittaa.
Monia alan yrityksiä nyt kiivaana käyvä keskustelu kosteusongelmista saattaa hirvittää. Asian voi nähdä myös toisin – tämä on alalle tervetullut potku persuuksiin kehittää omaa toimintaa, innovoida ja vahvistaa kilpailukykyä.
Näin tämä asia nähtiin LapWallissa jo toimintaamme viisi vuotta sitten käynnistettäessä. Teollinen puurakentaminen ja sen mahdollistamat nopeus, helppous, laatu ja riskittömyys olivat ja ovat avainsanoja toiminnassamme ja sen kehittämisessä. LapWall LEKO -ratkaisussa varmistetaan kosteudenhallinta jo suunnitteluvaiheessa, mikä lisäksi kaikki puuelementit sekä LEKO Bath kylpyhuone-, sauna- ja keittiömoduulit valmistetaan tuotantolaitoksillamme suojassa säältä. Me myös hoidamme mittatarkkojen elementtien asennuksen rakennuspaikalla nopeasti ja tehokkaasti ilman urakkarajoja. Kuivaketjumme pitää 100-prosenttisesti.
Minulla on tapana sanoa, että kun riski nähdään, se otetaan. Yhteen asiaan se ei kuitenkaan päde – kosteuden kanssa ei oteta minkäänlaisia riskejä.