Puurakentamisesta on Suomessa puhuttu paljon ja pitkään. Toimiala ei ole päässyt useista yrityksistä huolimatta oikein kehittymään. Paljon ihmetystä on aiheuttanut se, että miksi eteenpäin ei päästä? Yksi keskeinen syy tähän on ollut toimialan kehittämättömyys ja prototuotanto. Jos puurakentamista ja puurakentamisen teollistumista vertaa muihin teollisuuden aloihin, niin alalla oltiin – ja ollaan osittain edelleenkin – valovuosia perässä teollisesta tehokkaasta toiminnasta.
Jos autot rakennettaisiin vastaavalla tavalla, miten rakentaminen pitkälti toimi vielä 10 vuotta sitten, niin prosessi menisi suurin piirtein näin: 1. Otetaan yhteyttä autoarkkitehtiin ja suunnittelutetaan meille yksilöllinen auto, 2. Pyydetään tarjoukset meidän yksilöllisestä autosta 3. Valitaan auton toimittaja saatujen tarjousten perusteella 4. Toimittajan autoinsinööri suunnittelee osat autoomme (hyödyntäen toki osittain myös vakio-osia) 3. Toimittaja tilaa osat ja rakentaa osan osista itse ja ”kasaa” auton 4. auto toimitetaan meille myöhässä ja siinä näkyy vahvasti ”käsityön leima” 5. Käytössä auto osoittautuu erittäin epäluotettavaksi ja kalliiksi ylläpitää. Myös hankintahinta on ollut moninkertainen vrt nykyiset teollisesti valmistetut autot, jotka toimivat erittäin luotettavasti ja pitkällä huoltovälillä.
LapWall lähti heti toimintansa alussa liikkeelle siitä ajatuksesta, että toimialan valtava potentiaali tullaan hyödyntämään puuelementtirakentamisessa. Keskeistä meillä oli saada toiminta tehokkaaksi ja korkealaatuiseksi teolliseksi toiminnaksi. Tämä edellytti vakiotuotevalikoimaa sekä vakioituja suunnitteluratkaisuja, 3D CAD / CAM suunnittelujärjestelmää sekä tuotantoautomaatioita.
Kun olimme muutaman vuoden kehittäneet sisäiseen käyttöömme Suunnittelijan käsikirjaa, syntyi meille ajatus siitä, että tämä tieto pitää saada koko toimialan käyttöön, tämä mahdollistaisi toimialan nopeamman kehittymisen ja puuelementtirakentamisen kasvun. Julkaisimme ensimmäinen version Suunnittelijan käsikirjasta vuonna 2017 ja tämän jälkeen uusia painoksia on tullut lähes vuosittain. Nyt käsikirja onkin levinnyt laajasti koko toimialan käyttöön mm. alan oppilaitoksiin sekä suunnittelutoimistoihin. Käsikirja on myös helposti kaikkien saatavilla verkkoversiona nettisivujemme kautta. Detaljiikkamme ja rakenneratkaisumme pystyy lataamaan kuka tahansa suunnitelmiinsa ProdLib -palvelun kautta.
Suunniteltu vakiotuotteisto – ja detaljit mahdollistavat tehokkaan ja laadukkaan puuelementtirakentamisen. Vakioidun tuotteistomme tueksi Suunnittelijat tarvitsevat kattavan ohjeistuksen ja tarkan detaljiikan käyttöönsä. Laaja tuotevalikoimamme detaljeineen kattaa elementoidun puurakentamisen aina asuntorakentamisesta teollisuusrakennuksiin saakka, sisältäen erittäin vaativiakin kohteita. Tuotteemme ja detaljiikkamme onkin luotu tämän yhteistyön kantavaksi keskiöksi.
LapWall on toimintansa alusta lähtien – vuodesta 2011 – ollut standardoimassa ja yksinkertaistamassa puurakentamisen suunnitteluprosessia, tehden siitä mahdollisimman helppoa ja läpinäkyvää. Tässä on keskeinen syy siihen, että olemme luoneet Suunnittelijan käsikirjan, joka on julkinen ja vapaasti kaikkien suunnittelijoiden käytettävänä.
Löydät tuoreimman Suunnittelijan käsikirjan Dokumenteistamme – voit lukea sitä online tai ladata PDF:nä. Jos haluatte painetun version, lähetä sähköpostia osoitteeseen
Jarmo Pekkarinen
Toimitusjohtaja
LapWall Oy