Erilaiset sääsuojarakenteet ovat tuttu näky rakennustyömailla.
– Koko prosessi kannattaa suunnitella niin, että työmaalla ei tarvita erillistä telttarakennetta. Se, että rakennus pystytetään teltassa, ei suinkaan poista ongelmia, huomauttaa LapWall Oy:n liiketoimintajohtaja Marko Kellberg, ja jatkaa:
– Teltta ei ole vakuutus, ettei rakennusaikana rakenteisiin tulisi kosteutta. Sääsuoja tehdään rakentamisen ajaksi, mutta usein se ei kata koko rakennusta. Suojaa täytyy myös avata usein rakentamisen aikana.
Joskus suoja poistetaan liian aikaisin, esimerkiksi kun kaikkia räystäspeltejä tai läpimenoja ei ole vielä asennettu. Lisäksi teltta on kallis ratkaisu.
– Sääsuojaus on oleellista, kun suunnitellaan elinkaaren näkökulmasta mahdollisimman toimiva, kosteusturvallinen ja kokonaisedullinen ratkaisu aina arkkitehdin suunnitelmista lähtien. Jos suunnittelu, prosessi ja työmaatoimitukset on mietitty tarkemmin, saadaan rakennettua vähintään yhtä hyvä kohde ilman irrallista sääsuojaakin, Kellberg jatkaa.
– Rakennuksen ulkovaippa eli ulkoseinät ja katto muodostavat rakennukselle luontaisen sääsuojan, joka on suunniteltu kestämään koko elinkaaren ajan. Kun ne tehdään tehtaalla mahdollisimman pitkälle valmiiksi, ne ovat nopeita asentaa ja näin rakennus saadaan mahdollisimman nopeasti suojattua. Jokainen työvaihe, joka viedään työmaalle valmiimpana kokonaisuutena, lyhentää työmaa-aikaa, pienentää riskejä sekä tuo kustannussäästöjä sekä pienentää materiaalihävikkiä. Myös suunnitteluajan säästö on merkittävä, toteaa LapWall Oy:n myyntipäällikkö Tuomo Vikki.
Toimittaja: Kati Halonen
Artikkeli julkaistu Kehittyvät kiinteistöt 3/2022