Rakentaminen siirtyy työmailta tehtaisiin, oletteko valmiita muutokseen?

28/03/2018

Kari Viljamaa

Kukapa meistä ei pienenä olisi leikkinyt Lego-palikoilla? Niillä rakentaminen oli, ja on nykyäänkin, lähes jokaisen lapsen mielipuuhaa. Riittävän laajalla, mutta silti vakiodulla Lego-valikoimalla saa koottua mitä mielikuvituksellisimpia rakennuksia ja kokonaisuuksia. Palikat asettuvat saumattomasti ja tiukasti toisiinsa ja valmista tulee nopeasti! Lego-palikoita on myytävänä hyvin monenlaiseen ”rakentamiseen”.

Niissä kaikissa on kuitenkin samat vakiointiperiaatteet ja kiinnitystapansa, joilla pienen lapsenkin onnistuu rakentaa vaativan näköisiä kokonaisuuksia. Tämän päivän rakentaminen on siirtymässä samanlaiseen vakiointi ja valmisosatoimitusten maailmaan.

Rakentaminen on pääperiaatteiltaan pysynyt vuosikymmenten ajan hyvin samankaltaisena. Suuria läpimurtoja ja teollistumista ei ole tapahtunut samassa mittakaavassa muuhun teollisuuteen verrattuna. Esimerkiksi autoteollisuudessa tuotevakioinnit sekä tehdasvalmistaminen ja kokoaminen ovat olleet avainasemassa jo sadan vuoden ajan. Tämän ansiosta saamme nauttia kohtuuhintaisilla, toimivilla ja turvallisilla ajoneuvoilla ajamisesta.

Talojen ja rakennusten rakentaminen mielletään lähes poikkeuksetta yksilölliseksi projektiksi, jossa kaikki suunnittelu ja rakentaminen tehdään mittatilaustyönä. Sanomattakin on selvää, että mittatilaustyörakentaminen työmaalla tulee hintoihinsa verrattuna tuotteistettuun tehdasolosuhteissa rakentamiseen. Viimeisten vuosien aikana rakentamisessa on alkanut tapahtua sekä ajattelu- että tuotantotapojen muutos. Rakentamista osataan mieltää enemmän vakiokomponenteista tehtäväksi toiminnaksi. Myös pitkälle vietyä tehdasosaamista hyödynnetään jo paljon aiempaa enemmän. Nykyään rakentamisen toimialalle erikoistuneet tehtaat valmistavatkin elementtejä hyvin monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Tehtaissa valmistetaan myös täysin valmiita moduuleita märkätiloihin, parvekkeille ja moduuliksi voidaan tehdä jopa kokonainen huoneisto.

Vakioiduilla ratkaisuilla tehdasolosuhteissa valmistaminen tuo kiistatta kustannustehokkuutta ja laatua rakentamiseen. Edut eivät jää pelkästään siihen. Työmaaolosuhteissa rakentaminen on olosuhteiltaan haastavaa ja vaatii erittäin päteviä ammattimiehiä. Sääolosuhteiden vaikutus työmaarakentamiseen on suuri, rakenteiden kastumisilta on lähes mahdotonta välttyä. Ammattitaitoinen työmaatimpuri alkaa olla jo katoava luonnonvara. Siksipä työmaalla tehtävää työtä on saatava merkittävästi vähennettyä ja rakentamisaika työmaalla täytyy minimoida. Tähän kaikkeen ratkaisu on rakennuskomponenttien pitkälle viety tehdasvalmistaminen. Työmaalla tapahtuu ainoastaan elementtien ja moduulien kokoonpano. Toki työmaalle jää vielä tekemistä ja viimeistelyä, mutta suurin osa rakennuksesta tulee olla tehtynä, kun tavarantoimitukset työmaalle alkavat. Näillä toimenpiteillä rakennus saadaan säältä suojaan hyvin nopeasti.

Kosteudenhallinnan merkitystä rakentamisessa ei voi ylikorostaa. Rakentamisaikana tapahtunut rakenteiden kastuminen johtaa usein mittaviin ja kalliisiin korjaamistoimenpiteisiin, puhumattakaan kastuneen rakennuksen aiheuttamista terveyshaitoista asukkailleen. Nykyaikaisessa rakentamisessa tavoitteena on varmistaa katkeamaton kuivaketju. Tuotteet valmistetaan kuivissa tehdasolosuhteissa, ne varastoidaan varastorakennuksissa, elementit ja moduulit kuljetetaan umpiautoilla, tai hyvin suojattuina työmaalle. Työmaalla rakennus nousee nopeasti harjakorkeuteensa valmisosien ansiosta. Rakennuksen ulkovaippa saadaan umpeen nopeasti ja katto rakennuksen päälle todella pian.

LapWall tarjoaa LEKO®-elementointijärjestelmällään kattavan kokonaisratkaisun!

LapWall LEKO®-elementointijärjestelmä käsittää yli sata tuotetta, joilla elementoit kustannustehokkaasti ja laadukkaasti rakennuksen kuin rakennuksen! Tuotteisto koostuu pääosin kattavasta puuelementtivalikoimasta, siihen kuuluvat myös kompaktit kylpyhuone- sekä asuntomoduulit niin puu-, kuin betonirakenteisille rakennuksille. Tuotteemme ovat rakenneratkaisuiltaan ja detaljeiltaan vakioitu ja standardoitu. Elementtien koko, verhoukset ja aukotukset ovat kuitenkin aina yksilölliset ja tuotteemme soveltuvatkin asiakkaidemme yksilöllisiin tarpeisiin.

Olemme vahvasti mukana suunnittelemassa kohdetta – rakenne- ja elementtisuunnittelussa LEKO®-elementointijärjestelmän avulla rakennuksesta tuotetaan 3D-malli, josta saadaan ulos järjestelmän mukaiset suunnitelmat tehtaille ja työmaille. Suunnitteluvaiheessa varmistetaan, että rakennus täyttää määräykset ja elementointijärjestelmän tuottama kokonaisuus toimii.

Kun asuntorakentamisen kohde elementoidaan järjestelmällämme kattavasti aina alapohjasta kattoelementteihin, työmaat etenevät ennätysnopeasti vesikattovaiheeseen ja saadaan säältä suojaan! Nopeuden lisäksi varmistutaan samalla rakentamisen laadusta. Valmistetaanhan tuotteemme kuivissa sisätiloissa pitkälle automatisoiduissa tehtaissamme alansa ammattilaisten johdolla.

Rakennuskohteessa kaivataan aina rivakkaa ja tehokasta otetta. LapWallin puuelementtirakentamiselle ja -asentamiselle ei löydy kilpailijoita. Ammattitaitoinen asennuspalvelumme saa rakennuksesi hetkessä säältä suojaan! Asiantuntemuksen ja kokemuksen myötä LapWall -asennuspalvelu on myös kustannustehokas ratkaisu. Ammattitaitoiset asentajat tuntevat tuotteemme läpikotaisin ja heidän osaamistaan päivitetään jatkuvasti.

Tavoitteenamme ei ole saavuttaa asiakkaidemme odotuksia, vaan ylittää ne. Aina.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

AJANKOHTAISTA

24/11/2021

Markkinatrendit ohjaavat kulutusta enenevissä määrin kestävään kehitykseen. Puuelementtien käyttö rakentamisessa...

22/11/2021

Puurakentamisen markkinaosuus on kasvamassa 45%: iin kaikesta julkisesta rakentamisesta vuoteen...

10/11/2021

Puurakentamisesta on Suomessa puhuttu paljon ja pitkään. Toimiala ei ole...

21/09/2021

Puisia LEKO®-elementtirakenteita valmistava suomalainen LapWall on hyväksytty hiilidioksidin poisto-oikeuksien tarjoajaksi...

17/09/2021

LapWall hyväksyttiin hiilidioksidin poisto-oikeuksien tarjoajaksi Puro.earth-markkinapaikalla 15.9.2021. Ennen hyväksyntää hiilidioksidin...

17/09/2021

Meillä kaikilla on paljon muistoja ajoista, kun pääsimme ensimmäisiä kertoja...

Videokirjastomme

Ota kumppaniksi elementtirakentamisen edelläkävijä

LEKO® elementointijärjestelmä

Kattava vakioitujen tuotteiden valikoima tarjoaa mahdollisuuden elementoida rakennus kokonaisuutena. Mitä laajempi toimitus, sen nopeammin valmista paikan päällä!

LEKO® seinäelementtiratkaisut

Valikoimastamme kustannustehokkaat ratkaisut yksi- ja monikerrosrakentamiseen, sekä hybridirakentamiseen. Lopullinen suunnittelu aina asiakkaan tarpeiden mukaan.

LEKO® kattoelementtiratkaisut

Kattoelementeillä rakennus saadaan säältä suojaan hetkessä, eikä rakennusaikaista erillistä suojausta tarvita. Tehokas ratkaisu aina asuinrakennuksista suuren kokoluokan teollisuusrakennuksiin asti.

Toteutamme vuosittain yli 400 projektia