Forecon Oy toteutti keväällä 2024 laajan markkinaselvityksen, jossa tutkittiin kattoelementtien asemaa laajarunkoisten rakennusten kattorakenteissa. Laajarunkoisiin rakennuksiin valitaan yhä useammin puiset kattoelementit ja kattoelementtien markkinaosuus hallimaisten rakennusten katoista oli Foreconin mukaan noin 40-45 % vuonna 2023. Osuuden arvioidaan kasvavan keskimäärin viiden prosentin vauhdilla vuosina 2024 ja 2025.
Hallimaisten rakennusten markkina kasvaa rakentamisen haastavasta suhdannetilanteesta huolimatta
Monet laajarunkoisten rakennusten katot rakennetaan jo nyt teollisesti säältä suojassa, ja ne asennetaan nopeasti elementteinä valmiiksi katoiksi. Hallimaisten rakennuksien määrä ja rakennustyypit vaihtelevat vuosittain. Kattoelementtien markkinaosuus hallimaisten rakennusten katoista oli Foreconin mukaan jo yli 40 % vuonna 2023, ja osuuden arvioidaan kasvavan tulevina vuosina haastavasta suhdannetilanteesta huolimatta. Merkittävimpiä rakennustyyppejä ovat logistiikka- ja teollisuusrakennukset, kaupalliset ja urheilurakennukset sekä julkiset rakennukset. Tyypillinen rakennusten kokoluokka on 5 000–20 000 m³, mutta elementit soveltuvat myös suurempiin rakennuksiin.
Yli 90 % asiakkaista oli tyytyväisiä kattoelementtitoimituksiin
Asiakastyytyväisyys kattoelementtitoimituksiin oli erinomainen ja keskeisimmät syyt tyytyväisyyteen olivat prosessiosaaminen, ammattitaito, työn laatu, toimitusvarmuus, aikataulun pitävyys ja kosteudenhallinta.
”Asiakas on toimintamme keskiössä ja se näkyy hienosti saaduissa tuloksissa. Tarjoamme asiakkaalle koko prosessin puisen kattoelementin suunnittelusta valmistukseen ja asennukseen”, toteaa LapWall Oyj:n liiketoimintajohtaja Marko Kellberg.
Lähes kaikki (83 %) asiakkaista olivat sitä mieltä, että kattoelementtien osuus kasvaa tulevaisuudessa hallimaisissa kattorakenteissa. Myös tahot, jotka eivät ole käyttäneet puukattoelementtejä, omasivat positiivisen käsityksen puukattoelementtien käytöstä. Tutkimuksen mukaan elementtirakentamisen vahvuuksiksi nousivat aikataulusäästöt, helppous ja nopea asennus.
Puukattoelementeistä on edelleen myös vääriä mielikuvia
Keskeisiksi syiksi olla valitsematta puukattoelementtejä nostettiin epätietoisuus paloturvallisuudesta, elementtitoimittajien määrän rajallisuudesta sekä pitkät jännevälit. Erityisesti paloturvallisuuden osalta valmistajat tulevat tuottamaan kattavampaa ohjeistusta suunnittelijoille ja tilaajille, koska hyvin harvoin palovaatimukset estävät puukattoelementin tehokkaan käytön. Tuotteen soveltuvuuden selvittämiseksi kannattaa ennen päätöstä pyytää valmistajilta arvio soveltuuko kattoelementti kyseessä olevaan kohteeseen.
Puukattoelementti on urakoitsijan ratkaisu
Päätöksen kattoelementtien käytöstä teki yleisimmin urakoitsija. Päätöksen paikalla rakentamisesta teki useimmiten tilaaja. Vastaavasti useimmiten käytetty urakkamuoto puukattoelementeissä oli KVR-urakka. Paikalla rakennetuissa kohteissa käytetyin urakkamuoto oli kokonaisurakka.
Hieman yllättäen vähähiilisyys ei ollut yleisimpien syiden joukossa, miksi puinen kattoelementti valittiin toteutustavaksi. Ylivoimaisesti merkittävin syy valinnalle työmaan nopeus. Lisäksi tuloksissa korostuivat kokonaisriskien hallinta ja kokonaisaikataulun hallinta.
Forecon Oy teki selvityksen Puutuoteteollisuus ry:n ja kattoelementtivalmistajien toimeksiannosta hallimaisten rakennuksien markkinoista. Osana selvitystä haastateltiin asiakkaita, suunnittelijoita ja rakentajia kattoelementtien käytöstä. Markkinaselvitys toteutettiin, koska hallirakentamisesta ei ole erillisiä tilastoja.
Asiantuntijat apuna puukattoelementtien valinnassa
Tarvitsetko lisätietoja puukattoelementtien käytöstä? LapWallin asiantuntijat ovat valmiina auttamaan sinua. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää puukattoelementtien käyttömahdollisuuksista eri rakennuskohteissa.